perjantai 22. huhtikuuta 2011

kepit

Tänään alkoi keppien tehotreeni. Ajatuksena on saada Noki itse hakemaan sisäänmeno. Keppien seassa seikkailu kyllä sujuu "ihan ok" -tasolla, mutta sisäänmenovälistä Nokilla ei vielä ole oikein mitään hajua.

Noki on sikäli helppo ohjattava ja opetettava, että se ei ainakaan vielä tähän mennessä ole särkynyt henkisesti epäonnistumisista - tai mennyt lukkoon, kun ei olekaan ihan joka kerta ja kaikesta saanut palkkaa. Se ei myöskään nostata itselleen ihan hillittömiä turhaumakierroksia, vaikka joutuukin pähkäilemään ja yritys-erehdys-oikea arvaus -taktiikalla selvittämään, että mitä tässä nyt oikein haetaan.

Aluksi tehtiin helppoa juttua. Vein namialustan sisäänmenovälin "taakse" niin, että Noki haki alustalta namin ja sitten vedin Nokin toisen namin avulla toisesta välistä ulos kepeiltä. Se sujuikin ihan heti. (En sotkenut tähän kohtaan vielä ollenkaan vaikeita keppikulmia, vaan tein helpoimmasta mahdollisesta kulmasta, että saan Nokin keksimään, että mitä tässä on tarkoitus tehdä.) Muutamien toistojen jälkeen jätin namialustalta namin pois ja siirryin naksauttamaan, kun Noki oli mennyt oikeasta välistä kohti alustaa. Noki tuli automaattisesti toisesta välistä oikein kepeiltä ulos ja haki palkan minulta. Tämä sujui jälleen hyvin. :)

Vaikeutin jälleen. Otin alustan pois ja lähetin sanallisesti Nokin kepeille. Tässä kohtaa annoin Nokin aivojen raksuttaa, kun se yritti tarjota väärästä välistä kepeille menoa. Sain Nokin kuitenkin lopulta hakemaan oikean välin itse niin, että oltiin ihan lähellä keppien ensimmäistä väliä.

Lopulta kokeilin, miten Noki reagoi, jos sen lähettää kepeille käskyllä "kepi" ja sen jälkeen jatkaa omaa liikettä keppien suuntaisesti ja jatkaa käskyä "kepikepikepi..." Se meni loistavasti. Noki haki itse ensimmäisen välin ja suoritti sen jälkeen kuuden kepin sarjan kokonaan. Jei!

(Ei siis tehty tätä treeniä tällä tavalla yhteen pötköön ja ilman taukoja, vaan Noki kävi monta kertaa vetämässä henkeä niin, että Kolakin pääsi tekemään omia juttujaan.)

Keppitreeni jatkuu seuraavalla tavalla:

1) välimatka keppeihin kasvaa (helposta keppikulmasta)
2) vaikeutan vähitellen keppikulmaa
3) yritän päästä aina siihen asti, että Noki oppii kiertämään keppien oikeaan väliin, vaikka kepeille lähestyminen tehtäisiin keppien "väärältä" puolelta

Noki on kyllä hämmentävän putkiaivoinen otus. Sen kouluttaminen on kuin suoraan jostain oppimisteoriaopuksesta. Se ei turhia kikkaile, ole kiero tai muutoin mutkikas. Jos Kola olisi tehnyt Pavlovista hermoraunion mutkikkaine reaktioineen, ylikierroksilla käymisineen ja hämmentävine toimintatapoineen, olisi Noki valanut Pavloviin uskoa kuolaamalla täsmälleen silloin kuin pitääkin.

Ei kommentteja: