Mutu

Mutu, Here To Be Briosa Mutu

Emä: Here To Be Anima-Dia

Isä: Concurrido Yanqui

Syntymäaika: 16.12.2021

Mutu on Papun veljen, Martin, tytär ja saapui laumaan 11.2.2022 Ruotsista, Malmön kupeesta. 

Ensimmäinen viikko laumassa:

Perjantai-iltana kotiutuessa haettiin Mutun kanssa Papu ja Pika kotiin. Etenkin Papulle oli kulttuurishokki joutua ottamaan pikkusisko laumaan. Se ärähteli pahalla äänellä, mutta ei se ole fyysisesti vaaraksi, joten pitäköön rajoja pennulle. Pikalle pentu oli ok, kunhan se ei hypi nenille. 

Ensimmäiset 1,5 päivää Mutu oli selvästi aika stressaantunut matkasta ja osoitti sen olemalla kovin huomaamaton ja hiljainen. Mutta sen jälkeen se on kuoriutunut omaksi itsekseen.

Kola ja Noki tapasivat Mutun lauantaina 12.2.2022 Tapiolassa Riistapolulla. Kola leiriytyi seinän viereen lepäämään ja Noki suhtautui pentuun välinpitämättömästi. Kotona Kola ja Noki suhtautuivat edelleen pentuun hyvin. Kolaa kyllä ahdisti, mutta ei liikaa. Se murahteli, muttei liikaa. 

Ensimmäisten päivien aikana Mutu on kohdannut seuraavia itselleen uusia asioita:

1) vieraita koiria lauman ulkopuolelta: cockereita, dalmis, sheltti, bc-pentu, collie, espanjanvesikoiria

2) käynyt agilityhalleissa Ojangossa ja Hakkilassa

3) käynyt Riinan fyssarointivastaanotolla ja Peten koiratarvikkeessa

4) matkustanut autossa ja harjoitellut autossa odottamista Papun ja/tai Pikan kanssa takakontissa

5) kulkenut erilaisilla alustoilla: ritiliköillä, kumimatolla, kaupassa..

6) harjoitellut Papun kanssa kotiin jäämistä pari kertaa

7) nähnyt paljon uusia ihmisiä

Lisäksi se on oppinut tunnistamaan nimensä ja pysymään lenkillä lauman mukana. 

Arlandan lentokentän vessassa 

12.2.2022, 18 tuntia kotiutumisen jälkeen koko lauma on koolla ensimmäistä kertaa


Mutu 29 viikkoa, n. 40-41cm ja 9,7kg

Muutamaa päivää vajaat 7 kuukautta vanhana Mutu on tullut isoksi osaksi laumaa. Isommaksi, kuin kokonsa ja ikänsä puolesta edes arvaisi. :D Omassa laumassa Mutu on varsinainen tättähäärä. Se puuhaa paljon ja etenkin Papun rooli on toimia Mutun puruleluna ja paimennettavana. Lauman muut eivät Mutun kanssa lähde täydellä voimalla leikkimään, koska jos Mutulla alkaa kipinöidä, se on melkoista räjähtelyä. 

Mutu on äänekäs, nuoleskelevainen, vauhdikas, hirmuisen vilkas, etenkin tutuille ihmisille kerrassaan rakastava U-kirjaimena luokse saapuva töpöä vipsuttava villipeppu. Vieraat ihmiset eivät ihan heti välittömästi ole Mutun mieleen, mutta se tutustuu parissa minuutissa ja onkin sen jälkeen hyppimässä vasten ja kollaamassa läpi taskuja herkkujen toivossa. Vilkkaus näkyy arjessa monella tavalla. Mutu huomaa kaiken ja sen keskittyminen katkeaa, jos häiriö ylittää mielenkiintoisuudessa sen, mihin se alunperin oli keskittymässä. Pikkulinnut Papu on keksinyt kesän alussa ja etenkin rastaat ja sitä isommat linnut saavat sen TILT! -tilaan lenkillä, kun pitäisi päästä sinkoutumaan linnun perään. Vilkkaus ilmenee myös uusissa paikoissa ja uusissa tilanteissa, kun Mutusta näkee, miten sen päässä surisee miljoona huomiota ja tapahtumaa ja ajatusta yhtä aikaa. Se kuitenkin onneksi pääsee tilanteen tasalle kohtuullisessa ajassa ja kykenee sen jälkeen rauhoittumaan. Papuun verrattuna Mutu on ainakin tämän hetken kokemuksella vilkkaampi kuin tätikoiransa. Melkoinen tehopakkaus, siis. :D 

Mutun ensimmäinen nollarata, jolla se pisteli reilun sekunnin Papua kovempaa. (TSAU 16.9.2023)


Mutu 1,5v HAU:n kisoissa 6.7.2023


Ei kommentteja: