sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

nokin kontaktitaival

1. Kosketusalustan opettaminen (ennen 9kk:n ikää opetettu)
2. Kosketusalusta vauvapuomin alastulolle. Ei ainoaakaan ylösmenoa tai kokonaista puomia. Pelkkiä alasmenoja. Epäonnistumisien _vahva_ välttäminen. (9kk-12kk)
3. Oikean puomin alastuloa. Ei ainoaakaan kokonaista puomia. Edelleen vältellään epäonnistumisia. (12kk-14kk)
4. I-HAH:in alkeiskurssilla ensimmäisen kerran kokonainen puomi ja A. (14kk) Kosketusalusta vahvistamassa oikeaa suoritusta. Ei koskaan ilman kosketusalustaa.
5. Ajoittain ilman kosketusalustaa kokonaista puomia ja A:ta. Noki osaa hakeutua oikealle paikalle hyvin kosketusalustan kanssa ja ilmankin, mutta vaatii minut vierelleen. Ei omatoimista 2on2off-paikalle hakeutumista. (15kk-20kk)
6. Siirtyminen uuteen ajattelutapaan. Noki hakeutuu _itse_ oikealle paikalle. Minä en auta liikkeelläni vaan jään taakse seisomaan. Pelkkiä alastuloja, ei kokonaisia kontakteja. (melkein 20-21kk)

6a. etupalkka kahdella ihmisellä ja Noki lähellä oikeaa paikkaa, joten siirtyä tarvitsee vain vähän -> palkka tulee siltä, jota Noki ei katso
6b. etupalkka yhdellä ihmisellä ja minulla -> minä palkkaan kun Noki ei katso
6c. etupalkka piilossa siivekkeen takana -> vapauttava käsky VAIN, kun Noki katsoo eteenpäin

Näitä harjoituksia (6a,b,c) sekoitellaan treeneissä, ettei jämähdetä yhteen.

7. Uudistettu kontakti alkaa valmistua. (22kk->)

7a. etupalkka siivekkeen takana, koko puomi ja apuohjaaja varmistamassa, ettei palkalle pääse, jos tekee läpijuoksun -> vapauttava käsky VAIN, kun Noki katsoo eteenpäin
7b. etupalkka putken jälkeen
7c. etupalkka parin esteen jälkeen (apupalkkaaja)
7d. kontakti osana rataa, mutta myös _paljon_ pelkkiä kontaktitreenejä ja pelkkiä alastuloja -> apupalkkaaja kontaktin jälkeen palkkaamassa

---> Ainakin toistaiseksi ERITTÄIN varma kontakti. :)

Jos ja kun joskus tulevaisuudessa opetan pentukoiralle kontakteja, niin:

A) Teen kokonaisen puomin/keinun/A:n vasta, kun alasmeno on hallussa. Kyllä koira oppii tekemään kokonaisen esteen, vaikka sen suorittamisen harjoittelun jättäisi pitkällekin tulevaisuuteen. Kontakteja sitä vastoin on haasteellista opettaa kunnolla, jos koira kerta toisensa jälkeen tekee kokonaista kontaktiestettä väärin.

B) Jätän todennäköisesti kosketusalustan pois ja ohjaan koiran jollain muulla keinolla oikeaan paikkaan.

C) Käytän paljon apuohjaajia ja etupalkkaa, jotta koira ei hakeudu minuun kiinni liikaa.

Ei kommentteja: