torstai 2. tammikuuta 2014

jesh!

Lotta kehotti ohjaamaan putken "väärään" päähän päällejuoksuhenkisesti. Se tuntui ihan nurinkuriselta ajatukselta, mutta hittovie. Se toimii. Niinku oikeesti. ;)

Tänään menin pitkästä aikaa Niinulan treeneihin. Siellä oli kohta, jossa A:lta mennään hypyn kautta aivan totaalisen näkymättömissä olevaan putken "väärään" päähän. Aikaisemmin käytössä olleilla keinollani ainoa vaihtoehto olisi ollut vääntää väkisin valssi hypyn ja putken väliin. Ja joo, tässä kohtaa voin sanoa, että "kyllä se vedollakin tulee, kun teet sen vaan oikein" -lausahdus ei vain yksinkertaisesti pidä paikkaansa. "No puolivalssi sitten. Se toimii ainakin." Ei. Ei ei ei. Testattu. Moneen kertaan. Esimerkiksi Janitan kommentti puolivalssiin oli, että se ei vain toimi. "No tee vastakäännös. Sillä saat sen aivan varmasti, etkä edes ajattele sitä putken päätä, johon koiran ei pidä mennä. Ohjaat loppuun asti kunnolla sinne, mihin koiran haluat. Kyllä se tulee mukaan ohjaukseen." Ei. Ei tule. Olen testannut noita kaikkia lukuisten eri kouluttajien koulutuksissa. Eikä yksikään ole saanut sitä toimimaan, vaikka miten on testattu erilaisia systeemeitä. Ei Turun väki. Ei Niinu. Ei Ruokosen Juha. Ei Korhosen Maiju. jne jne jne.

Mutta tänään testasin Lotan päällejuoksuajatusta ihan käytännössä. Olen tehnyt tuota kokeilumielessä ainoastaan yksittäisen pikkutreenin osana tähän mennessä, joten luotto onnistumiseen oli lievästi sanottuna heikoissa kantimissa. Mutta jumatsuikka. Se toimi. Noki ei mennyt kertaakaan kuononsa edessä olleeseen putken päähän. Ei kertaakaan! Totutteluahan se vaatii ja toistoja, että itse luotan ohjauksen toimivuuteen. Mutta tällä hetkellä fiilis on enemmän kuin toiveikas. Jipii! :)

Kritiikkiä sain siitä, etten ohjaa kunnolla ja napakasti loppuun asti. Huitaisen vähän sinnepäin, kun vain sokeasti luotan, että "kyllä se Noki osaa". Ja usein osaakin. Mutta ihan suotta otan hirmuisia riskejä ja jätän ohjaamatta, vaikka ehtisin ohjata kunnolla. Viimeistä osaa radasta tehtiin toisto toiston perään. Ehdotin Niinulle, että ehkä Noki ei näe siivekettä, jonka yritän saada sen kiertämään. En oikein saanut kunnon vastausta ehdotukseeni, joten en sitten tyhmänä lähtenyt itse muuttamaan juoksulinjaani vaan toistin kerta toisensa perään samaa linjaa. Ja niin se vaan sitten kuitenkin oikeasti lopulta oli, että minun sijaintini peitti Nokilta kokonaan sen siivekkeen, jonka halusin Nokin kiertävän. Niinpä Noki ei kierrä siivekettä, vaan irtoaa kerta toisensa jälkeen putkeen. Viimeiseksi sentään saatiin onnistuminen.


3 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Moi meillä myös haasteita noiden putken väärienpäiden kanssa. Ihan en saanut videosta selvää tuosta päällejuoksu-kikasta. Pystytkö kuvailemaan? Olisi tosi kiva kuulla, että miten ihmeessä.

Meillä vedätetty ja puolivalsseilla töksähdellen välillä onnistuen välillä ja aika usein ei.

T. Anne

emilia kainulainen kirjoitti...

Näissä kahdessa kirjoituksessa olen pohdiskellut tuota väärän putken pään ongelmaa ja siellä on myös video, jossa treenaan "päällejuoksua" putkeen.

http://nokikola.blogspot.fi/2013/11/ehka-uusi-oivallus.html

http://nokikola.blogspot.fi/2013/11/uusi-oivallus-videona.html

Anne kirjoitti...

Ei juma, mites tää on mennyt multa ohi. Näyttipäs suorastaan epäilyttävän helpolta :D Pitääkin ehdottomasti kokeilla. Kiitos!

Ja onnittelut hienosta mölleilystä! Onpas kovin pätevä tämä nuorimmainenkin.

T. Anne