sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

juoksuA

Aamulla mentiin Pikan kanssa hallille pohtimaan juoksuA:n syvintä olemusta. Kaivelin viime yönä videoita ja kirjoituksia netistä niin intensiivisesti, ettei nukkumisesta meinannut tulla mitään. Lopulta kuitenkin sain luotua päähäni jonkunsorttisen mielikuvan siitä, miten lähden A:ta opettamaan, minkä jälkeen sitten pystyin nukahtamaan. Huoh.. ;)

Suunnitelma on siis seuraava:
1. Pikalle esitellään boksi, jonka teen kiinnostavaksi ja kannattavaksi naksuttelemalla boksiin menemisestä. (Eli Pika suuntaa liikeen kohti neliön muotoista kehikkoa ja menee kehikon sisään seisomaan.)
2. Pika opetetaan juoksemaan boksin kautta etupalkalle.
3. Etupalkka poistetaan ja Pika opetetaan juoksemaan "agilitytaivaasta" putoavalle lelulle.
4. Kaksi matalaa hyppyä sijoitetaan 1,7 metrin päähän toisistaan simuloimaan A:n ylösmenoa ja huippua. Tässä vaiheessa ajatus on liittää boksin läpi juoksemiseen myös minun liikkeeni. Todennäköisesti tässä vaiheessa tulee myös yli loikkauksia.
5. Kun olen saanut taottua Pikalle päähän, että boksiin pitää osua, vaikka minä liikkuisin, siirrän boksin madalletulle A:lle. Harjoitellaan oikea laukan pituus madalletulla A:lla. Mukana myös liikehäiriö.
6. A:ta korotetaan ja boksin paikka "venytetään" oikealle kohdalleen.

Olin yöllä ajatellut, että menen hallille puolta tuntia ennen seurakaveriani, jonka sain sovittua apupalkkaajaksi, ja opetan Pikalle puolen tunnin aikana naksuttelemalla boksin arvon. Kaivoin netistä videoita, joissa tätä tehdään ja ensin koira naksuteltiin katsomaan boksia, lähestymään sitä, koskemaan yhdellä tassulla boksin sisälle jne. Yöllä ajattelin, että jos apupalkkaajan paikalle saaminen menee aamulla hukkaan sen takia, että naksuttelu vie koko treeniajan, niin sitten se vaan on niin. Kuinka väärässä olinkaan.

Saavuttiin siis hallille ennen aamuyhdeksää Pikan kanssa kahdestaan. Pika pursui intoa. (Se halvatun apina on saanut etureiteni aivan siniseksi mustelmista. Ihanaa olla innokkaan nuorukaisen purulelu, mutta kun en tahtoisi ihan hirveästi ryhtyä Pikan intoa rajoittamaankaan, kun se tosiaankin ON innoissaan.. ;) Etsin hallin varastosta boksin, kaivelin naksuttimen ja namit kouraan, iskin boksin maahan ja valmistauduin odottamaan, että Pika kiinnostuu boksista. Eipä tarvinnut kauaa odotella. Kun boksi oli maassa, Pika sinkosi sen luo ja meni kehikon sisään seisomaan. NAKS. Wau. Kutsuin Pikan pois ja ennen kuin ehdin kissaa sanoa, se oli boksissa uudelleen. NAKS. Menin kauemmas. Pika sinkoutui boksiin. NAKS. Vaihtelin paikkaani ja etäisyyttä ja Pika loikki kehikon sisään sataprosenttisella varmuudella.

Viiden minuutin päästä totesin, että eiköhän tämä ole tässä - ja ryhdyttiin kuluttamaan kahtakymmentäviittä seuraavaa minuuttia, että Noora saapuisi paikalle. :D Ei mennyt ihan niin pitkän kaavan kautta tämä boksiin tutustuminen, mitä olin etukäteen kuvitellut..

Kun Noora saapui, tehtiin boksia niin, että naksautin boksiin menosta ja Noora etupalkkasi. Päästin Pikan juoksemaan laukan mitan päästä boksista, jolloin se ikään kuin väkisin osui laukalla boksin sisälle. Vähitellen siirsin Pikaa kauemmas ja lopulta tehtiin myös sitä, että palkkapallo lentääkin minulta eikä ole edessä apupalkkaajalla odottamassa. Ei mitään ongelmia. Pika lähti pinkomaan eteenpäin, vaikka edessä ei ollut palkkaa tai ihmistä.

Etäisyys boksiin on vielä niin pieni, ettei yliloikkia tullut ainoaakaan. Luultavasti Pikalla ei tästä syystä ole myöskään mitään käsitystä siitä, että homman voisi tehdä myös jotenkin väärin. Näin ollen se ei varmaankaan tiedosta vielä lainkaan, että laatikkoon laukan kohdistaminen olisi mitenkään pakollista. Mutta eiköhän niitä epäonnistumisiakin tule, kun lisätään minun liikkeeni yhtälöön..

Täysin yllättäen tänään päästiin siis ehkä yhteensä kymmenen minuutin treenillä toimintasuunnitelmassa jo kohtaan kolme. :D

Kaiken kaikkiaan Pikan toiminnasta on tällä viikolla jäänyt todella todella hyvä mieli. Sen eteenpäin suuntautuva tekeminen on aivan ihastuttavaa seurattavaa. Se ei kyseenalaista yhtään sitä, etteikö jostain tulisi kuitenkin se etupalkka, vaikkei sitä missään näy. Ilman turkkia se ei läkähdy välittömästi, joten se jaksaa paljon paremmin hyytymättä kuin ennen trimmausta. Se puhkuu intoa ja irtoilee putkiin. Ja aamun treenien lopuksi kun tehtiin Nooran etupalkkaamana kepit muutaman kerran, se nakutti kepit itsekseen alusta loppuun ja sortui testaamaan viimeisen keppivälin tekemättä jättämistäkin, jolloin päästiin jättämään se ilman palkkaa. Eipä jättänyt keppiväliä tekemättä seuraavalla suorituksella. ;) Pystyin irtoamaan kepeillä myös todella reilusti sivusuunnassa ja niin umpikulmat kuin helpohko avokulmakin sujuivat taitavalta naperolta mainiosti.

Naku-napero on mainio pentu!

6 kommenttia:

Elisa L kirjoitti...

Oot siis vaan palkkaillut sitä taivaasta tippuvilla leluilla niin se on oppinut lelun tulevan aina jostain? Ideoita tähän otetaan vastaan :)

emilia kainulainen kirjoitti...

Tässähän on jo nyt se ongelma, etten oikeastaan edes muista, miten tuon Pikalle opetin. Varmaan liittyy ainakin osittain siihen, että käytin 2x2-keppejä pitkään ja hartaasti ja niissähän se palkan heittäminen eteen ilman, että koiran pää kääntyy heittäjää kohti on ensiarvoisen tärkeetä. Lisäksi muistaakseni palkkasin todella todella paljon jo suorissa putkissa siitä, että Pika lähti yksin tekemään ja heitin putkeen juoksun aikana pallon eteen. Toki on tehty myös hypylle irtoamista, jossa ohjaan hypylle ja "väärällä" kädellä heitän pallon eteen. Ja jo ihan pikkuvauvana 2o2o-treenissä pistin etupalkan patjan eteen usein niin, ettei Pika nähnyt, mistä etunami lattialle ilmaantui. :) En siis ole käyttänyt näkyvää etupalkkaa oikeastaan hm... Oikeastaan kai missään sen jälkeen, kun opetin parikuiselle Pikalle 2o2o-paikalla pysymistä ja nyt sitten ihan todella pitkän tauon jälkeen noilla vauhtiympyräradoilla, joista blogissa on videoita. Pikkupentuiässä tehtiin "hyppysuoria" niin, että alkuun suoran päässä oli apupalkkaaja ja lelu, mutta tosi nopeasti niistäkin siirryttiin pois.

Elisa L kirjoitti...

Pallo olis hyvä siitä että se voisi tippua taivaasta.. Toisaalta tykkään vetoleluista koska ensisijaisesti haluan vahvistaa Lilille mun kanssa leikkimistä. Ehkä joku kombinaatio olis hyvä. Painavampi narulelu saattaiskin lentää tarpeeksi kauas.

Lainasitko seuralta sen kontaktialustan jolla Pika teki pentuna 2o2o? Vai mikä viritys sulla oli?

emilia kainulainen kirjoitti...

Mulla on hyllylevy, jonka päällystin vahakankaalla ja sen alla oli tasapainottelutyyny (sillon kun tehtiin "keinutreeniä"), joita myydään/myytiin ainakin Lidlissä. :) Jos haluat lainata tasapainotyynyä, niin mulla on sellanen turhan panttina tällä hetkellä. Ja se levykin on kai jossain.

Elisa L kirjoitti...

Sellanen pyöreä tasapainotyyny joka täytetään ilmalla? Mulla on sellainen, mutta hyllylevy kelpais jos löydät sen. :D Kiitos! Tykkäiskö Noki tai Pika leikkiä pennun kanssa? Lilille kelpais isompien (aikuistempien) seura.

emilia kainulainen kirjoitti...

Pika varmasti tykkää, se luulee edelleen olevansa noin 4kk vanha. ;) Nokille pennut on näkymättömiä, että sikäli on pennuille hyvää seuraa kyllä. :)