torstai 25. helmikuuta 2016

remontti tähän mennessä

1. Kaikki alkoi siitä, että Remontti Mies ehdotti, että seinistä uusitaan tapetti vain 20cm lattiasta.

2. Homma jatkui pirteästi sillä, että Remontti Mies esitti olettamuksen siitä, miten minä maksan tapetit, koska minulla on kiva taloyhtiö, joka maksaa lattian hionnan.

3. Seuraavaksi minua hoputettiin ilman ennakkovaroitusta hankkimaan tapetit. Sain puhelun tapeteista helmikuun alussa perjantaina klo 16. Tapetit on saatava tiistaiksi, tai remontti venyy. Ja tänään 25.2.2015 tapetit eivät vieläkään ole seinässä, koska kuulemma niitä ei kannata laittaa remontin alussa vaan viimeiseksi, etteivät kolhiinnu. (Itsehän puhelimessa tuolloin helmikuun alussa ehdotin, että jos tapetit laittaisi viimeisenä, niin saisin lisää aikaa etsiä sopivat tapetit. Sain vastaukseksi, ettei se käy, koska remontti venyy, jos homma jätetään viimeiseksi.)

4. Ehkä viikkoa myöhemmin lattia on purettu kastuneilta paikoilta. Ja vasta monta päivää purkamisen jälkeen selviää, että poistettu puu ei ole tammea vaan pyökkiä. Jotenkin luulisi, että remonttimies tunnistaisi puulajit, mutta näköjään silloin luulee väärin. Ei tunnista. Lopulta selviää, että vastaavan lattian tilaaminen Puolasta veisi 6 viikkoa. Aloitan selvittelyn vakuutusyhtiöni kanssa.

5. Vakuutusyhtiöni sähköposti kuuluu oman sähköpostini mielestä kansioon "Tarpeettomat". Niinpä menee pari päivää ihmetellessä, miksei vakuutusyhtiöstä kuulu mitään. Lopulta saan vakuutusyhtiöstä ohjeen pyytää kustannusarvion vinyyli- ja parkettilattioista. Sittemmin käy ilmi, että kustannusarvio on niin sekavasti kirjoitettu, että vakuutusyhtiön täti kauhistelee minulle sitä useammassakin puhelussa.

6. Hommat alkavat vihdoinkin edetä. Seinät on pohjamaalattu. Lattia ja keittiö puretaan. Tosin lattian purku makuuhuoneesta ottaa oman aikansa, kun Remontti Mies ei purakaan makuuhuoneen kiinteitä kaappeja niin kuin on sovittu parissakin eri puhelussa.

7. Huomaan, että seinien pohjatyö on saanut vanhan tapetin kupruilemaan. Siitäkös se show nousee. Isännöitsijä ei usko minua. Hermostun ja saan kuin saankin isännöitsijän asunnolle tapettia katsomaan. Remontti Mies on sitä mieltä, että pohjatyö on ihan hyvin tehty, mutta antaa ymmärtää, ettei hän omaan kotiinsa tuolla tyylillä tapetteja laittaisi. Reklamoin kirjallisesti isännöitsijälle, joka konsultoi sen jälkeen taloyhtiön vakuutusyhtiötä. Vakuutusyhtiön kanta on, että vanhoja tapetteja ei tarvitse poistaa, jos urakoitsija on sitä mieltä. No wau. Kai urakoitsija nyt on sitä mieltä, jos katsoo kupruilevan pohjatyön kunnolla tehdyksi. Reklamoin Remontti Miehen työnantajafirmaan ja lähetän kyseenalaistuksen päätöksestä taloyhtiön vakuutusyhtiölle.

8. Kaiken tämän ohessa keittiöfirma mittaa vain yhden seinän ja lähettää tarjouksen, jossa keittiö on metrin liian suuri kotiini. Onneksi omat hälytyskelloni soivat ja kyseenalaistan keittiötarjouksen oikeellisuuden. Keittiöfirma ei tietenkään missään vaiheessa pahoittele tai totea tehneensä virhettä. Tulee kuitenkin suuremmin pyytelemättä mittaamaan "ihan varmuuden vuoksi" uudestaan.


Mitä olen oppinut:

a) Seuraavalla kerralla vaadin remonttifirmalta työsuunnitelman sen osalta, missä järjestyksessä asioita on tarkoitus tehdä, ja millä aikataululla erinäisiä materiaalivalintoja tulee olla tehtynä. Nyt kaikki materiaalivalintojen eräpäivät on ilmoitettu viimetingassa, enkä ole osannut ennakoida, koska en ole tiennyt työn etenemisen järjestystä.

b) Taloyhtiön osakkeenomistaja on yllättävän heikoilla, kun taloyhtiö korjaa vastuullaan olevia asioita. Kotiani voidaan korjata tavalla, joka ei vastaa osakkeenomistajan käsitystä hyvästä lopputuloksesta. Isännöitsijä käskee antaa tapetit remonttifirman käsiin, vaikka en ole tyytyväinen seinien pohjiin. Mitkä lienevät oikeuteni kieltäytyä tuollaisesta remontoinnista ja vaatia kunnollista lopputulosta?

c) Reklamointi on tullut tutuksi.

d) Pakon alla pystyy tekemään koko asunnon pintaa koskevat päätökset näkemättä missään vaiheessa kokonaisuutta tai edes kaikkia osia siitä.  Tapetteja ei ole mallailtu seinille mallipalojen avulla. Lattiamateriaali on valittu kaupassa. Keittiön yksityiskohdat on valittu ilman tietoa lattiasta, jne.

e) Remonttifirman vastuu työstään on käsittämättömän vähäinen. Työllä on 2 vuoden takuu, mutta ei se tunnu paljon hidastavan. Olen itse tottunut siihen, että töissä vastuu on tauotta läsnä ja vastaan ihan hillittömän laajasta määrästä asioita ja ihmisiä joka päivä koko työpäivän ajan. En vilpittömästi ole osannut ajatella, että jossakin työssä voisi saada palkkaa ilman itsestäänselvää vastuuta. Vastuu saattaa olla jostain, mutta välttämättä ei.

Ei kommentteja: