sunnuntai 2. marraskuuta 2014

kiusaamisesta ja kadehtimisesta

Koirat ovat vain eläimiä, eikä niiden ajatuksenjuoksusta voi niin kauhean paljoa odottaa. Ne kykenevät vain alkeelliseen ajatteluun.


..tai jotain sellaista?

Käytäntö kuitenkin kerta toisensa perään osoittaa aivan muuta. Toki nopealla vilkaisulla näyttää, että minunkin laumani vain nukkuu, syö, ulkoilee kun minä tahdon ja treenaa aksaa minun päätöksestäni. Mutta sitten, kun  niiden elämää seurailee vähääkään enemmän, huomaa, että puuhat ovat monisyisiä ja tekojen taustalla monimutkaisia tapahtumaketjuja.

Tänä aamuna Noki löysi lenkillä tienvarren pusikosta tennispallon. (Sivuhuomautuksena sanottakoon, että se on hämmästyttävän tehokas löytämään luonnosta tennareita. Se on aikojen saatossa löytänyt lukuisia ehjiä ja rikkinäisiä palloja.) Ja koska pallo on Nokin itse löytämä ja kotiin kuljettama, sillä on aivan erityinen arvo Nokin mielestä. Kotoa löytyy jos vaikka minkälaisia leluja ja palloja. Mutta yksikään niistä ei merkityksellisyydessään pääse lähellekään itse löydetyn lelun tärkeyttä. Sama ilmiö on tapahtunut aikaisempienkin Nokin löytämien lelujen kanssa. Noki muistaa löytämänsä lelut pitkään ja muun muassa tänään löydetty pallo on ollut ekstratärkeä ihan koko päivän ajan.

Yleensä Pika saa tulla sohvalle, vaikka Noki murisisikin. Mutta ei tänään. Noki on kuskannut palloaan mukana ja vahtii aarrettaan niin voimallisesti, ettei Pikalla ole edes aikomusta tulla sohvalle. Yleensä Pika myös saa Nokilta lelut hetkessä itselleen, jos vain haluaa. Mutta ei tänään. Tänään Noki on ottanut kaiken irti siitä faktasta, että kerrankin sen EI on ehdoton. Noki on kiusannut oikein todella tarkoitushakuisesti Pikaa pitkin päivää, kuskannut palloaan Pikan naaman eteen ja kieltänyt sitten ottamasta. Tai "nukkunut" pallon vieressä ja pelkällä katseella rajannut Pikalta pääsyn pallolle.

Ja voi sitä kadehtimisen määrää, mikä täällä tänään on ollut ilmassa. Pikalla olisi ihan omakin pallo, mutta ei siitä ole mitään iloa, koska pakko saada NOKIN PALLO!

Tänään löydetyllä pallolla ei itsessään voi olla mitään erityisarvoa Pikalle sen enempää kuin Nokillekaan, koska kumpikin voisi koska tahansa kantaa suussaan kotoa löytyviä leluja ja palloja. Mutta niin sillä siitä huolimatta vain on.

Jos nuo eläisivät suoraviivaista eläimen elämää, ne saattaisivat taistella ruuasta ja juomasta ja ehkä jopa huomiostani. Ne eivät kävisi tahtojen taistelua pallosta, joka ei ole lainkaan ainoa laatuaan eikä siten missään määrin erityinen resurssi tässä taloudessa. Eivätkä ne enää tunteja pallon talouteen tuomisen jälkeen muistaisi pallon erityismerkitystä. Eikä Noki kuskaisi palloa tahallaan Pikan naamalle tai makailisi "epähuomiossa" pallon lähellä.

Kiusaaja ja kadehtija

1 kommentti:

Indi kirjoitti...

Voihan harmitus :D Ihan käy velipoikaa sääliksi