tiistai 26. helmikuuta 2013

haaste on otettu vastaan!

Kolan velipuolen Elmon omistaja haastoi meidät vastaamaan yhteentoista kysymykseen, joten tässä tulee:

1. Mikä on arvokkainta, mitä koirasi on tuhonnut?

Kola: Nakersi seinästä pikkuruisen palan pois. Kola ei harrastanut edes pentuna mitään laajamittaista tuhoamista - sehän olisi lap-sel-lis-ta ja typerää.
Noki: Mitään erityisen arvokasta ei ole tullut tuhottua, mutta noin ziljardi muoviosaa erilaisista vaatteista ja repuista, cd-koteloita, kenkiä, kirjoja, kirjoja, posteja, kyniä, harjoja...
Pika: Pikamieskään ei ole tuhonnut (vielä) mitään hirmuisen arvokasta. Hampaisiin on päätynyt kyniä, posteja,  kenkiä (joskaan ei täysin tuhottuina), ... Pieniä esineitä.

2. Milloin koirasi on omimmillaan?

Kola: Lauman vahtina mökillä tai juoksemassa TÄYSILLÄ agilitytreeneissä. Jossain, missä saa olla pomo ja tärkeä ja mennä lujaa tai huutaa lujaa.
Noki: Nokin juttu on ehdottomasti agility. Treenikentälle lähtiessä jo Noki syttyy omaksi aktiiviseksi itsekseen, kun kotioloissa se on usein hyvin huomaamaton, syrjäänvetäytyväkin ja hiljainen.
Pika: En vielä tiedä. Se on omimmillaan kai, kun saa olla osana laumaa, riehua ja ulkoilla.

3. Mikä on paras saavutuksesi koirasi kanssa?

Kola: Se, että ymmärsin luopua Kolan kanssa agilityssä siitä kaikesta, mikä teki hommasta kaikin puolin stressaavaa ja ahdistavaa. Siinä kohtaa vihdoin ja viimein tajusin Kolasta jotain sellaista, jota en ehkä edelleenkään pysty sanoin kuvailemaan, mutta jonka ymmärtäminen on tehnyt niin harrastamisesta kuin arjestakin paljon sujuvampaa. Oikeastaan koko yhteiselämä Kolan kanssa on suuri saavutus. En enää yritä tehdä Kolasta jotain, mitä se ei ole.
Noki: Koirakoksi kasvaminen. Se on tapahtunut pikkuhiljaa, eikä yhtä ainoaa hetkeä voi nimetä.  Lisäksi kontaktien opettamisen perusteellinen harjoittelu Nokin avustuksella.
Pika: Olen saanut Pikan kitisemään innostuksesta, kun pilkon nameja naksuttelutuokiota varten. :)

4. Mistä koirasi motivoituu parhaiten?

Kola: Pelkkä tekeminen motivoi. Kun saa mennä täysillä ja tehdä yhdessä, se riittää. Toki lelun perään juokseminen on sairaan kivaa ja namien syöminenkin ihan jees, mutta tärkeintä on liike, ei suunta tai syöminen. ;)
Noki: Nokikin motivoituu jo ihan vain siitä, että se saa tehdä ja olla aktiivinen. Pallo on toki aina Pallo, mutta ilman sitäkin voi tehdä ihan yhtä hyvin hommia koko suurella sydämellä.
Pika: Leikkiminen ja syöminen on kivaakivaakivaa! Kuten myös painiminen ja pureminen.

5. Mikä on suurin vastoinkäymisesi koiran kanssa?

Kola: Se, että Kola ei ollutkaan ihmissosiaalinen ja hyvähermoinen. Sen takia on jätetty tokoilu ja agilityssä etsitty kisatavoitteellisuuden sijalle ihan muita tavoitteita.
Noki: Nokin kutinat ovat olleet ehdottomasti suurin vastoinkäyminen.
Pika: Se ei tule pihalta sisään, jos ulkona on KAKKAA syötäväksi! YÄK.

6. Mitä olet oppinut koiraltasi?

Kola: Kaiken, mitä koirista tiedän. Kola on opettanut myös paljon minusta itsestäni ja pakottanut harjoittelemaan luopumista ihan hirveän monella tapaa. Kola on opettanut, miten mielettömän mahtavaa on tehdä töitä yhdessä koiran kanssa, joka rakastaa tekemistä ihan täysillä. Kola on myös opettanut, että koiraa ei muuksi muuteta väkisin eikä edes suostuttelemalla. Perustavaa laatua olevat piirteet ovat ja pysyvät, ja niiden kanssa on joko opittava elämään tai sitten kulutettava aikaa ja energiaa turhautumiseen ja ahdistumiseen.
Noki: Noki on opettanut, että koiran kanssa eläminen voi olla helppoa, vaivatonta, iloista ja mukavaa. Noki on opettanut, että koiran kanssa harrastaminen voi olla samaan aikaan erittäin tavoitteellista, mutta silti hillittömän hauskaa. Noki on opettanut, että agilitykentällä voi ihan hyvin viettää kolme iltaa neljästä ja ajatella sitten neljäntenä iltana, että "pitäisiköhän tänäänkin mennä treenaamaan.."
Pika: Pika on opettanut, että Kolan ja Nokin kanssa opitut asiat on sovellettavissa myös Pikaan.

7. Saako koirasi nukkua sängyssä?

Kotona eivät saa, koskaan, kukaan, ikinä. Sänky on minun ja siitä ei edes neuvotella. Muualla pohditaan tapauskohtaisesti.

8. Jos koirasi saisi valita, mitä se tekisi mieluiten?

Kola: Eläisi saarella, jonka asuttavat vain ja ainoastaan sen oma lauma (eli minä, äiti, iskä, Miika, Mai, Miska, Miia ja villakoirat, Katja ja RemuRonjaArpa, Maija ja MököNemi, Anu ja Tara, Anna ja NeroNeva, Linda, Terhi, Noki, Pika) ja lauman lisäksi henkilökohtainen hierojafyssari. Kukaan ei koskaan rapsuttaisi tai koskisi väkisin, mutta sitten kyllä, kun Kola käskee. Noki olisi Kolan apulaisseriffi ja pesisi Kolan silmät ja korvat joka aamu. Pikakin olisi apulaisapulaisseriffi ja pesisi silmiä ja korvia.
Noki: Noki asuisi agilitykentällä, joka olisi heti tennispallomeren vieressä. Kentän laidalla olisi pupuaitaus, josta päästettäisiin pupuja yksi kerrallaan Nokin ajettavaksi. Lisäksi kentän laidalla hurraisi Nokin lihaksikkaan jäntevälle vartalolle lauma lievästi äkäisiä mutta silti aika suostuvaisia narttuja. Kola turvaisi ympäristöä ja Pikalla ei olisi hampaita.
Pika: Se saisi säilyttää nastakulmahampaansa ikuisesti, Noki suostuisi iankaikkisesti leikkimään selällään purulelua ja välillä naksuteltaisiin namin kanssa jostain kivasta jutusta ja haukuttaisiin kovalla äänellä - ihan vaan huvikseen. Sitten painittaisiin ja kaikki muut ottaisivat ilosta äristen Pikan nastahammaspuremia vastaan.

9. Mitä ominaisuuksia arvostat koirassasi?

Kola: Puhdas työinto ilman pienintäkään sytyttelyn tai motivoinnin tarvetta.
Noki: Kuuliaisuus, kiltteys ja työmotivaatio.
Pika: Halu tehdä yhdessä - ja toivottavasti pieni koko. ;)

10. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Montako lempinimeä koirallasi on?

Kola: Koo, Komps, Komppu, Komppunen, Kompressori, herra isoherra, iso äijä
Noki: Tiitiäinen, Tiitus, Tiiperö, herra aikaisoherra, aikaiso äijä / aikapieni äijä (Tiitiäinen on niin Tiitiäinen, että joku vieraampi varmaan oikeasti luulee Nokin nimen olevan Tiitiäinen tai Tiitus.)
Pika: Pik, Pii, Pikachu, Pikkis, Piiperö, paskanaama,  paskiainen, pikkumies, pikamies, pikkuäijä

11. Mikä on tavoitteesi koirasi kanssa?

Kola: Pitää yhdessä hauskaa harrastusrintamalla.
Noki: Saavuttaa agilityssä jotain suurta ja hienoa meidän omassa mittakaavassa.
Pika: Kisata ja menestyä agilityssä.

1 kommentti:

Katja kirjoitti...

Hyvin olet kuvaillut koirasi, juuri näin ne tunnen.. :) Mummi voisi joskus vierailla siellä pallomeressä.. :)))