sunnuntai 5. toukokuuta 2013

mystinen muuttuja Z

Koirien leluissa on muuttuja X, joka määrittää lelun käyttöiän. X-muuttujaan vaikuttaa myös toinen muuttuja Y, joka on lelun kiinnostavuusaste. X ja Y ovat kääntäen verrannollisia. Lelun käyttöikä on sitä pienempi mitä suurempi lelun kiinnostavuusaste on.

Lähes poikkeuksetta etenkin vinkuleluissa Y on suuri, jolloin X kutistuu lähelle nollaa (tai ainakin lähelle 5 minuuttia).

Siis lähes poikkeuksetta. Nimittäin näiden kahden muuttujan lisäksi on täysin mystinen muuttuja Z, joka sekoittaa pakan muutamassa poikkeustilanteessa. Z saa aikaan sen, että X ja Y pystyvät kumpikin olemaan suuria. Lelu kiinnostaa ja kestää.

Kolan, Nokin ja Pikan aikana tämä Z-muuttuja on sekoittanut kaavan pari-kolme kertaa. Kolan keltainen vinkuankka on kestänyt huikeat puoli vuosikymmentä. Välillä se katoaa sohvan alle tai muihin piiloihin vaikka kuukausiksi, mutta kaiken kaikkiaan sitä on vingutettu tässä taloudessa aivan hillittömän monta kertaa. Ja silti sitä ei rikota. Lateksiporsaissa on myös sama muuttuja Z. Lateksiröhköt ovat menneet rikki lähinnä käytössä, siis liitoskohdat ovat hapertuneet röhköttämisen vuoksi. Niitä ei ole revitty tuhannen päreiksi, mikä yleensä on vinkulelun kohtalo viiden ensimmäisen leikkiminuutin aikana.

Ja nyt jostain ihmeen syystä myös seuran kaudenpäätöskisoista voitettu krokotiili on päässyt mystisen Z-muuttujan vaikutuspiiriin. Kolan kulmahammas kylläkin meni läpi krokotiilin nahkasta, joten vinkuminen loppui, mutta siitä huolimatta lelu on erittäin kiinnostava ja samaan aikaan kestävä. Kukaan ei ole amputoinut siltä ulokkeita tai poistanut kirurgisin toimenpitein vinkuosaa.

Kun vain keksisi, mikä tuo mystinen Z on, niin voisi kaupasta sitten haalia kyseisellä ominaisuudella varutettuja leluja muutamia kappaleita. Vinkuleluja kun ei tule hankittua niiden lyhyen käyttöiän vuoksi.


Ei kommentteja: