maanantai 21. lokakuuta 2013

Kolme koiraa on lauma?

Eikö yksi koira riittäisi? Tai kaksi? Eikö kolme ole ihan liikaa?

Kyllähän se välillä ärsyttää, kun pojat tyhmäilevät hihnalenkillä. Mutta sen ärsytyksen voittaa ihan sata-nolla ne hetket, kun huomaan hekottavani ääneen yksin keskellä metsää, kun Kola yhtäkkiä saa hirmuisen hepulin ja innostaa takapuoli pystyssä leikkiasennossa ja häntä vispaten mustavalkoiset rallaamaan pitkin huurteista metsää. (On muuten aika hemmetisti paljon hiljaisempaa se takaa-ajoleikki, kun jahdattavana on Kola - kun siis vertaa siihen tilanteeseen, kun isot ajavat karjuen ja kirkuen takaa perheen pienintä tai jos Pika ja Kola yrittävät saada puraistua pakenevaa Tiitiäistä persuksesta.) Aivan hipihiljaa mustavalkoiset pinkoivat Kolan perässä, mutta hauskaa näytti silti olevan. :)

Samalla lenkillä mustavalkoiset pistelivät peräkkäin miljoonaa pitkin metsää ensimmäisen, toisen, kolmannen ja neljännenkin kerran. Ihan selkeää on, että Noki on minun laumani notkein, kiihtyvin ja sitä kautta nopein otus. Se pistelee kärkipaikalla menemään tukka hulmuten mutta löysäillen - paitsi siinä vaiheessa, kun Kolalla lähtee mopo hanskasta ja se lähtee kimeästi kiljahdellen perään aikomuksenaan todellakin rouskaista hännästä. (Sillä tavalla ystävällisessä hengessä kuitenkin. :) Pikan tai Kolan johtaessa juoksuleikkiä Noki himmailee vauhdissa ja antaa edessä juoksevalle tarkoituksella etumatkaa.

Eikä se yhdessä riehaaminen siihen lopu. Mustavalkoiset painiskelevat keskenään pitkin päivää myös sisällä. Välillä Nokilla kärähtää käämi ja silloin se ärähtää todella pahan kuuloisesti... tajutakseen vain, että "tulipa sanottua kauheita juttuja", ja alkaa nuolla läpsyttää rauhoitellen Pikan silmiä ja naamaa. Nuo ärjähdykset ovat kuitenkin sen verran vakuuttavia, että Pika lopettaa säheltämisen ja jähmettyy nuoleskelun kohteeksi.

Tänään lauma vietti myös iltaunia sulassa sovussa keskellä olohuoneen lattiaa. Hyvin tämä minun ukkolaumani tulee juttuun keskenään. Pikalla on edelleen tiukemmat säännöt kuin lellikoira Nokilla. Onneksi Pika osaa ja haluaa noudattaa Kolan lakipykälöitä parhaansa mukaan. Se välttää provosoimasta ja jos sattuukin epähuomiossa provosoimaan Kolaa, Pika ryhtyy leikkimään tapettia. ;)

Kolme koiraa on lauma. Ymmärrän nyt, mitä se tarkoittaa. Kolmen koiran välillä on useampia erilaisia vuorovaikutussuhteita ja laumajärjestys on monimutkaisempi. Hyvin toimiva kolmen koiran lauma on ihan eri tavalla mielenkiintoista seurattavaa, kun sitä vertaa elämään kahden tai vain yhden koiran kanssa. Yksi koira on pääosin vuorovaikutuksessa vain ihmisten kanssa. Kaksi koiraa muodostaa yhden vuorovaikutussuhteen keskenään. Kolmen koiran kanssa pääsee seuraamaan sivusta, miten erilaiset luonteenpiirteet vaikuttavat yhdessä elämiseen ja millaisilla keinoilla erilaisilla ominaisuuksilla varustetut otukset selviävät samassa laumassa. :)

Vaikka Kola pitää alaisilleen tiukkaa (tai vielä tiukempaa) kuria, niin väittäisin laumani olevan sisäisesti sopusoinnussa. Jokaisella koiralla on tässä taloudessa oma paikkansa, joka on selvä sekä piskille itselleen että myös kahdelle muulle lauman jäsenelle.

Sopusoinnussa:

Ei kommentteja: