torstai 14. maaliskuuta 2013

"Tee tähän valssi.."

, sanoi Niinu.

"Joo, minä teen", minä puolestani vastasin.

Yritin ajatella sitä koiraa vasten tulevaa askelta ja samalla mielessä pyöri hämäränä se ajatus, että ei tule onnistumaan. En tajunnut, miten sen askelen jälkeen voin päästä okserilta ohjaamaan seuraavaan putkeen. Mutta jos Niinu sanoo, että valssilla mennään, niin sitten mennään.

Ja pieleenhän se meni.

"No.. Niin.. Nyt sinä jäit siihen hypylle tönöttämään.. Sen valssin pitäisi olla sellainen liikkuva valssi."

Ja siinä tuli avainsana. Ei siihen ollut siis tarkoitus mitään valssia tehdä, vaan liikkuva valssi. Ja onneksi ollaan Lehtosen Sannan kanssa harjoiteltu kyseistä ohjausta, joten ymmärsin heti, mitä meni pieleen. Pystyinkin sitten muuttamaan ohjaustani pyydetyksi ja homma sujui paljon paremmin.

En siinä kohtaa sitä asiaa sen enempiä ehtinyt miettimään, mutta kotimatkalla sitten taas kyllä ehdin. Ensinnäkin tuli mieleen se, että tässä korostuu syy, miksi ohjauskuvioilla sitten kuitenkin on ihan kiva olla nimiä - vaikka periaatteessa kaikki ohjaukset pohjaavat ihan muutamaan perusohjaukseen. Olisi vaatinut ihan erilaista selostusta siitä, millaista ohjausta Niinu tarkoittaa, jos ei olisi ollut tuota liikkuvan valssin nimeä käytössä.

Ja toinen ajatus.

Miksi halvatussa liikkuvaa valssiakin kutsutaan valssiksi? Oikeastaan kääntävällä valssilla ja liikkuvalla valssilla ei ole mitään muuta yhteistä kuin se, että molemmissa ohjaava käsi vaihtuu koiran edessä. Kääntävässä valssissa otetaan askel ponnistuspaikkaa kohden ja sen jälkeen askelet jatkuvat kohti seuraavaa estettä. Liikkuvassa valssissa puolestaan liikutaan koko ajan kohti seuraavaa estettä ja jos oikein ajattelin, se sopii tilanteisiin, joissa nimenomaan päätarkoituksena on se puolenvaihto eikä koiran linjaa tarvitse välttämättä kääntää juuri lainkaan.

"Tee tähän valssi" -ohje on siis tälläiselle aloittelevalle ohjaajalle ihan pikkuisen epäselvä. Nyt olen kaksi viikkoa takonut päähäni kääntävää valssia. Ja jatkossa täytyy valssikohdissa miettiä, haluanko tehdä kääntävän vai liikkuvan valssin.

Ugh. Opinpa tänäänkin jotain uutta. :)

Ei kommentteja: