maanantai 12. toukokuuta 2014

intoa puhkuen!

Eilisestä opittua: 1) Katso takajalkoja. 2) Ajoita palkkaus. 3) Etureunan nostaminen helpottaa laukkapompun aikaansaamista.

Tänään pohdittua:  1) Nosta boksin takareunaa, niin takajalkojen osumisen tarkkailu on helpompaa. 2) Palkan ajoitus ei ehkä olekaan NIIN merkityksellinen, koska Pika (ja Noki) pitävät sittenkin katseen ihan hyvin eteen, kun lähetän boksiin niin, että jään itse selän taakse. (Tai näin kuvittelen ainakin nyt, kun en ole vielä nähnyt videota.. ;) 3) Vanha koira oppii uusia temppuja - jopa ihan hämmästyttävän nopeasti.

Tulevaisuuden ajatus: Ryhdyn aluksi systemaattisesti opettamaan oikea/väärä suoritus -erottelua siten, että jään koiran selän taakse lähdössä. Tässä asetelmassa pystyn säätelemään koiran lähtönopeutta (paikalla istuen / minun ympäri kiepsahtaen) ja etäisyyttä boksista helposti ja voin ajoittaa palkan heiton aluksi hienoisen myöhäiseksi. Mustavalkoiset pitävät liikkeensä ja katseensa kyllä eteenpäin, vaikka palkka putoaisikin myöhässä. Lisäksi alan systemaattisesti merkata kehulla oikein mennyttä suoritusta välittömästi, kun tassut ovat osuneet boksiin ja väärästä suorituksesta jätän kehumatta.

Ja sitten hehkutusta: Ei hitto miten hyvin Noki keksi, mikä jutussa on ideana! Eilisen treeni meni lähinnä siihen, että Noki huusi ja vaahtosi. Luulin, ettei se ehtinyt karjumisen lomassa tajuta mitään siitä, mistä palkka tuli. Mutta kyllä se vaan ehti. Tänään se alkoi heti tarjota boksia. Palkkasi boksiin ponnistamisesta boksin sisälle ja sen jälkeen heitin namin boksin ulkopuolelle. Ihan muutamien toistojen jälkeen Noki alkoi itse tarjota sitä, että se ponnisti boksiin ja heti sieltä pois pysähtymättä odottamaan boksin namia. Sitten pystyinkin vaihtamaan jo pallopalkkaan. Noki teki muutamia kertoja boksia "pituusesteenä", mutta se oli pelkästään positiivista, koska jätin niistä suorituksista pallon heittämättä ja Noki sitten korjasikin kahden väärän palkattoman suorituksen jälkeen tekemisensä oikeaksi. Pääsin siis opettamaan, mikä on väärä ja mikä oikea suoritus. JESSS!

Nokin toiminnasta huomasi, että sillä on selkeä ajatus siitä, että oman kropan toiminnalla on merkitystä ja omaa liikettä voi hallita. Kahden väärän suorituksen jälkeen se oikein tähtäsi keskelle boksia ja ponnisti sieltä hallitusti ulos.

Pikan kanssa palkkasin käsittääkseni (ennen videon katsomista väitän näin) pari-kolme kertaa suorituksesta, jossa takajalat eivät osuneet boksiin. Niillä kerroilla en kehunut vaan sanoin "oho". Pallo oli kuitenkin jo lähtenyt kädestä, joten Pika sai pallon siitä huolimatta. Ryhdyin treenien loppupuolella tekemään samaa kuin Nokin kanssa, eli lähetin Pikaa boksiin ja kehut ja pallo tulivat vain oikeasta suorituksesta - joskin pallo vähän myöhässä. Toivon, että kehu muuttuisi "naksuttimen ääneksi", joka merkkaa koiralle sen, että palkka on tulossa, koska suoritus oli oikea. Ja jos kehua ei tule, ei pallokaan ole lentämässä mihinkään.

Illalla aksakouluttamisen jälkeen värkkään videon, josta toivottavasti näen vahvistuksen omille tässä kirjatuille veikkauksilleni tämän päivän treenin sujumisesta. ;)

Vitsit, olen ihan lieskoissa tämän projektin kanssa! Kivaa hinkkaamista, joka ei vaadi mitään hirveitä järjestelyitä tai virittelyitä ja jossa onnistumisia (ja epäonnistumisia) on helppo tuottaa suhteellisen hallitusti!


----

Jälkikäteen kirjoitettua:
Videoiden katsomisesta huomaan, etten näe vielä oikein yhtään, osuvatko takajalat boksiin vai eivät. Yritän hioa videoiden perusteella itselleni silmää sen suhteen, milloin Pika juoksee hyvällä laukalla ja milloin se jättää takajalkojen yhden askelen väliin ja venyttää ne boksin ulkopuolelle. Ehkä vähitellen silmä harjaantuu näkemään nämä suoritukset erilaisina. Ja ovathan ne toki erilaisia, kun Pika joutuu muuttamaan laukan ihan oudoksi yhden askelen ajan - tosin tuo aika on vain silmänräpäys, joten sen huomaaminen on aika haastavaa.. ;)

..ja kun videoita on hetken katsonut, niin kyllähän se silmä alkaa nähdä, koska takapuoli tekee oudon pompahduksen ja koska ei.

Ensin hidastettuja ja sitten ilman hidastusta. Pystytkö näkemään jälkimmäisistä, koska osuu ja koska ei? ;)

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Tähtääkö boksi juoksukontaktiin puomin alastulolle vai meinaatko myös ylösmenoa sillä harjoitella?

emilia kainulainen kirjoitti...

A:n alastulolle vaan. :) Juoksupuomi ei tällä hetkellä ole hakusessa Pikan kanssa.